Kulinarna Mapa Regionu

40 lat swojskich wyrobów. I na Śląsku, i w Norwegii

Na daleką północ płyną śląskie specjały. Jesteście zdziwieni?

Nie ma się czemu dziwić, bo rydułtowska firma Berger słynie z wyrobów wysokiej jakości. Jako pierwsi w regionie (i na razie niemal jedyni) wprowadzili mięsa wolno gotowane, które przez długi czas zachowują świeżość i przydatność do spożycia. Ponadto są soczyste i smaczne dzięki wyrafinowanemu sposobowi produkcji.

Proces wolnego gotowania trwa w temperaturze, czyli znacznie niższej, niż typowa obróbka termiczna. Dzięki temu danie ogrzewa się w sposób równomierny bez przegotowania na zewnątrz i niedogotowania w środku z zatrzymaniem wewnątrz naturalnych soków – mówi Monika Berger, prokurent Spółki

Te zalety doceniła załoga jachtu Join Us od lat eksplorująca dalekie lodowe krainy. W raz z początkiem maja wyruszą oni w kolejną wieloetapową wyprawę z północnej Norwegii na Spitsbergen, a później w stronę Grenlandii – nie tylko by przeżyć kolejną przygodę, ale także wspomóc naukowców w prowadzeniu badań. I po raz kolejny będą z nimi wolno gotowane dania od Bergera. Oczywiście nie trzeba eksplorować lodowców, by cieszyć się swojskimi wyrobami. Na Górnym (i cieplejszym on Spitsbergenu) Śląsku można się bez problemu zaopatrzyć w winerki, boczek, a także bigos czy bogracz. Sklepów firmy Berger z charakterystycznym czerwonym logo nie brakuje, jest ich w tej chwili 37 oraz 3 autosklepy. Pod tą nieco zaskakującą nazwą kryje się ruchomy punkt sprzedaży, który odwiedza różnie targowiska na terenie Rybnickiego Okręgu Węglowego i nie tylko.

Autosklep firmy Berger

A jeśli ktoś nie ma czasu albo chęci na samodzielne przyrządzanie mięsnych potraw, może się udać do Berger Bistro. Takich punktów jest 5.

Kotlet de volaille z Bistro Berger

Mamy tam mnóstwo specjałów. Oprócz typowo śląskiego dania, czyli rolady z kluskami i kapustą, polecam kotlet de volaille. Jest naprawdę dobry. Nasze bistra są w Czerwionce, w Knurowie w Starej Cegielni, w Wielopolu, w Boguszowicach i oczywiście w Rydułtowach – mówi Monika Berger

Oczywiście w Rydułtowach, bo firma od samego początku istnienia ma siedzibę w Rydułtowach właśnie. Początkowo były to Radoszowy, a od dwóch dekad nowa siedziba Zakładów Mięsnych Berger mieści się w Pietrzkowicach. Firma została założona w roku 1983 i świętuje w tym roku 40 lat istnienia. Wypada nam zatem życzyć kolejnych owocnych lat, a winszować nie przestanymy, aż pojeść nie dostanymy!

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button