40 lat swojskich wyrobów. I na Śląsku, i w Norwegii
Na daleką północ płyną śląskie specjały. Jesteście zdziwieni?
Nie ma się czemu dziwić, bo rydułtowska firma Berger słynie z wyrobów wysokiej jakości. Jako pierwsi w regionie (i na razie niemal jedyni) wprowadzili mięsa wolno gotowane, które przez długi czas zachowują świeżość i przydatność do spożycia. Ponadto są soczyste i smaczne dzięki wyrafinowanemu sposobowi produkcji.
Proces wolnego gotowania trwa w temperaturze, czyli znacznie niższej, niż typowa obróbka termiczna. Dzięki temu danie ogrzewa się w sposób równomierny bez przegotowania na zewnątrz i niedogotowania w środku z zatrzymaniem wewnątrz naturalnych soków – mówi Monika Berger, prokurent Spółki
Te zalety doceniła załoga jachtu Join Us od lat eksplorująca dalekie lodowe krainy. W raz z początkiem maja wyruszą oni w kolejną wieloetapową wyprawę z północnej Norwegii na Spitsbergen, a później w stronę Grenlandii – nie tylko by przeżyć kolejną przygodę, ale także wspomóc naukowców w prowadzeniu badań. I po raz kolejny będą z nimi wolno gotowane dania od Bergera. Oczywiście nie trzeba eksplorować lodowców, by cieszyć się swojskimi wyrobami. Na Górnym (i cieplejszym on Spitsbergenu) Śląsku można się bez problemu zaopatrzyć w winerki, boczek, a także bigos czy bogracz. Sklepów firmy Berger z charakterystycznym czerwonym logo nie brakuje, jest ich w tej chwili 37 oraz 3 autosklepy. Pod tą nieco zaskakującą nazwą kryje się ruchomy punkt sprzedaży, który odwiedza różnie targowiska na terenie Rybnickiego Okręgu Węglowego i nie tylko.
A jeśli ktoś nie ma czasu albo chęci na samodzielne przyrządzanie mięsnych potraw, może się udać do Berger Bistro. Takich punktów jest 5.
Mamy tam mnóstwo specjałów. Oprócz typowo śląskiego dania, czyli rolady z kluskami i kapustą, polecam kotlet de volaille. Jest naprawdę dobry. Nasze bistra są w Czerwionce, w Knurowie w Starej Cegielni, w Wielopolu, w Boguszowicach i oczywiście w Rydułtowach – mówi Monika Berger
Oczywiście w Rydułtowach, bo firma od samego początku istnienia ma siedzibę w Rydułtowach właśnie. Początkowo były to Radoszowy, a od dwóch dekad nowa siedziba Zakładów Mięsnych Berger mieści się w Pietrzkowicach. Firma została założona w roku 1983 i świętuje w tym roku 40 lat istnienia. Wypada nam zatem życzyć kolejnych owocnych lat, a winszować nie przestanymy, aż pojeść nie dostanymy!