Na tusty szczwortek swojski kreple z Raja.
Takich krepli nikaj nie poradzicie kupić. A już te diosectwo ze marketōw to mo rychtyk na noc.
Pomyślcie sie tak rychtyk. Eli we markecie (abo dyskōncie – jedyn pierōn) krepel je po 1,50 zł, to co to może być? Myślicie, że jakoś gospodyni sie nad nim roztkliwiała? Kaj! Psińco! Ciepli kupno mieszōnka do masziny, dodali wody a jajec w proszku i fertig. Z drugij strōny wylazły kreple z filōngiym a kōnserwantami. Jakby tak kiery praje poczytoł skład, to mōnej by sie nogom przeżegnoł. Mōnki a jajec to hań bydzie nōmynij. Jak chcecie sie dzisio pojeść rychtyk dobrych krepli, to jo Wōm dōm przepis. A tak dokładnie, to Wōm go do moja Potka Anka ze Raja. Idzie pedzieć, iże to sōm rychtyk rajski kreple. Rychtujcie sie. Bydymy ich robić.
Narychtujcie:
Kilo mōnki, 8 deko drożdzy, pōł litra mlyka, 1 jajco, 4 zōłtka, 15 deko tustego (przikładowo masło a ōmasta), 1 płasko (ale fest płasko) łyżeczka soli, 20 deko cukru (eli lubicie fest słodki abo chcecie przibrać to dejcie 25 deko), pōł szklōnki kwaśnyj śmiytany a kieliszek szpirytusu. Ku tymu kole 2 litry ôleju i kilo fetu na smażyni (może być trocha mynij).
I terozki:
Poła cukru i drożdże dejcie do letnigo mlyka i rozfyrlejcie. Nikierzy dowajōm mōnka, ale jo ni. Doczkejcie aż zageruje i wlyjcie to do przesiotyj mōnki ze solōm. Ku tymu ubite jajca i żōłtka, reszta cukru i rozpuszczōny fet. Dodejcie masło i śmiytana. I wlyjcie szpirytus, ale fest pomału, coby nie sparzić ciasta (alkohol zabijo drożdże!). No i fest, fest wyrobiać. Fest. Aż sie człowiek spoci. Ôstawić aż wyrośnie. Potyn rozciōngnyć na stōł, rozwałkować nudelkulōm, wykrować szklōnkōm kōłka i formować kreple, a do środka dodać swojskij marmelady. Musi być swojsko, bo mo być twardo, inakszy wōm wyleci i bydzie wszysko psowi na buda. Zaś doczkać aż kreple wyrosnōm i smażić we tym fecie ze ôlejym.
Jo przeważnie biera 2 kilo mōnki, mōj Alojz mi to wyrobio, to jak o 4:00 rano sztartnymy, to na 8:00 my sōm fertig i mogymy jeść. Niech sie Wōm tyż darzi.
Anna Adamczyk ze Raja