Salmonella w Lidlu. Sanepid ostrzega
Kupujecie mięso w Lidlu? Miejcie się na baczności!
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne w związku w wykryciem bakterii Salmonella w partii mięsa mielonego, którą wyprodukowano dla sieci handlowej Lidl.
Organy urzędowej kontroli żywności nadzorują proces wycofywania kwestionowanej partii z obrotu – komunikuje Sanepid.
Bakterię wykryto w związku z działaniami Państwowej Inspekcji Sanitarnej w trzech z pięciu próbek produktu: mięso mielone wołowe, schłodzone, Rzeźnik, 400 g. Numer partii mięsa to 5508365 04011323. Termin przydatności do spożycia: 27 września 2023 roku. Producentem jest Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki w Jarocinie. Mięso zostało wyprodukowane dla sieci Lidl.
Producent i dystrybutor po otrzymaniu informacji o bakterii rozpoczęli procedurę wycofania produktu z rynku i podjęli natychmiast wszelkie działania mające na celu wyeliminowanie potencjalnego ryzyka zanieczyszczenia mikrobiologicznego. – informuje GIS
Jednocześnie Powiatowy Lekarz Weterynarii w Jarocinie podjął działania, które mają pozwolić na ustalenie dystrybucji zakwestionowanej partii mięsa oraz „ustalenie przyczyn wystąpienia niezgodności”.