Niepełnosprawni są tu gospodarzami. Przedstawiamy bistro „Z Ikrą”
Chcecie dobrze zjeść i poczuć się jak u siebie? W tym miejscu zawsze się to wydarzy
Przełamywanie stereotypów o niepełnosprawności i wspaniałe dania. To właśnie w słynnym rybnickim bistro jest to możliwe. A to dlatego, że bistro „Z Ikrą” to nie tylko miejsce, gdzie można zjeść smaczny posiłek. To przede wszystkim przestrzeń, w której daje szansę na godne życie osobom z niepełnosprawnościami – dla wielu z nich praca tutaj to jedyna szansa na niezależność.
Zespół liczy 11 osób, z czego 7 to osoby z niepełnosprawnościami. Pięciu z nich pracuje tu od samego początku, już prawie siedem lat. Dla tych pracowników Bistro to nie tylko miejsce pracy, ale także przestrzeń, w której mogą czuć się w pełni doceniani. Praca daje im nie tylko możliwość zarobku, ale przede wszystkim kontakt z innymi ludźmi i udział w codziennym życiu społecznym. To miejsce, gdzie niepełnosprawność nie stanowi przeszkody – liczą się umiejętności, zaangażowanie i pasja, z jaką podchodzą do swoich zadań – mówi Mariola Michalska, rzecznik UM Rybnik
Zespół nie boi się wyzwań – od małych kolacji dla dwojga, po cateringi na kilkaset osób.
To dzięki ich pasji i determinacji Bistro stało się miejscem znanym i cenionym, nie tylko w Rybniku, ale także na arenie międzynarodowej. W 2021 roku Bistro jako pierwsze w mieście wprowadziło do obrotu wielorazowe kaucjonowane naczynia na posiłki na wynos, przyczyniając się do zmniejszenia ilości jednorazowych pojemników używanych przez lokalnych gastronomów. Nie jest przypadkiem, że Bistro „Z Ikrą” zostało wyróżnione wieloma nagrodami, w tym prestiżowym tytułem Lodołamacza w 2018 roku za otwarty rynek pracy – dodaje Rzecznik
Ich historia to dowód na to, że wystarczy dać ludziom szansę, by mogli pokazać, jak wiele są w stanie osiągnąć. Więcej informacji o Bistro „Z Ikrą” oraz ich wyjątkowych daniach można znaleźć na stronie bistrozikra.pl