Kulinarna Mapa Regionu

Zjedz TU i zjedz TERAZ

Miejsc, w których można w Rybniku dobrze zjeść jest niemało. Jednym z sympatyczniejszych lokali jest restauracja Tu i Teraz u zbiegu rynku i ul. Sobieskiego.

Wybór dań nie jest może oszałamiający, ale są to potrawy nietuzinkowe. Żabie udka (tak!), wołowina po burgundzku, pâte czyli mus z wątróbki drobiowej, podany na grzance z orzechami i miodem, francuski tatar ze świeżego łososia, mule w aromatycznym sosie ziołowo-czosnkowym to propozycje sezonowe dla tych, którzy – jak zachęca personel restauracji – chcą poczuć się jak we Francji nie ruszając się z Rybnika. A co z tymi, którzy wolą coś bardziej swojskiego i tradycyjnego? W tej restauracji klasyki też nie brakuje: rolady, kluski i modro kapusta smakują wybornie i mogłyby z pewnością konkurować z daniami znanymi z odpustowych obiadów. Oczywiście przedtem rosół z makaronem – równie klasyczny. Ale jest i coś dla tych, którzy wolą coś lżejszego, czyli sałatki: lekka ze szpinakiem, pomarańczami i migdałami w sosie cydrowo-musztardowym, a także sałatki serowa i z grillowanym kurczakiem. Jedna lepsza i bardziej pomysłowa od drugiej (sprawdźcie jak smakuje jabłko z miętą i oliwkami!).

Oczywiście trzeba sobie zostawić miejsce na deser i tu restauracja kusi na przykład szarlotką na ciepło z lodami i bitą śmietana, która wg obsługi najlepiej smakuje do aromatycznej kawy Bristot Coffee.

Trafnym podsumowaniem niech będzie opinia jednego z gości:

Szukasz dobrego jedzenia, znakomitych deserów, soczystych i boskich napojów, idealnego miejsca gdzie można spędzić czas z rodziną lub przyjaciółmi? A może jakaś randka lub wspólną kolacja? To wszystko zapewnia wam w TU i Teraz przy Rynku!

Jedyne, czego brakuje, to przejrzystych informacji o godzinach otwarcia łatwych do znalezienia na firmowej stronie www.

Powiązane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Back to top button